Vandaag gaan opnieuw flink wat boeren de weg op. Onder meer in Assen willen zij hun onvrede laten blijken over het beleid van de overheid. Deze opstand sluit daarmee aan in een zo langzamerhand lange rij aan boerenprotesten, voornamelijk in de afgelopen twee jaar. Een overzicht.
Agrariërs die actief ageren tegen de politiek, er lijkt momenteel geen eind aan te komen. De protesten lopen al sinds oktober 2019, maar in de vorige eeuw gingen boeren ook al de barricades op. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 1971, destijds in Tubbergen, waar boeren het niet eens waren met de ruilverkavelingsplannen van de overheid. Ook heerste er onvrede over de stemmingsprocedure die daarbij hoorde.
Bron RTVDrenthe
Twaalf gewonden
In het Twentse dorp liep het op 21 december 1971, de dag van de stemronde, stevig uit de klauwen. Met brandbommen en een giertank gingen de boeren los, met als gevolg dat twaalf mensen gewond raakten. Deze gebeurtenis wordt nog steeds de felste boerenopstand uit onze geschiedenis genoemd.

Veel van het repertoire van het Twentse verzet keerde terug bij latere protesten: boze boeren versus ambtenaren, platteland contra politiek. Agrariërs die vinden dat hun vrijheid steeds verder wordt beperkt en als de maat eenmaal vol is, achter het stuur kruipen van hun trekker.

Dat gebeurde bijvoorbeeld ook in 1989. Ruim dertig jaar geleden werd in een deel van Den Haag het verkeer geblokkeerd door boeren. De woede richtte zich toen op het terugschroeven van overheidssteun voor de agrarische sector. Ook in de jaren daarna waren er diverse vormen protesten, bijvoorbeeld met het dumpen van mest voor provinciehuizen. En in 2009 streden boeren in Den Haag nog voor een betere melkprijs.

Lees meer!