De ontwikkelaar van het nieuwe vakantiepark langs de N34 bij Gasselte wil zeventig vakantiewoningen en een driesterrenhotel met restaurant bouwen. Dat is meer dan op dit moment is toegestaan op de plek waar het resort moet komen. Het college van burgemeester en wethouders van Aa en Hunze staat achter de uitbreidingsplannen.

Het nieuwe Hotel & Resort De Hondsrug moet worden gebouwd op de locatie van het voormalige Motel Gasselterveld. Daar mogen nu maximaal 54 vakantiewoningen worden gebouwd, maar ontwikkelaar Joost Mellies heeft alvast een vergunning aangevraagd voor de bouw van zeventig huisjes.

GESCHREVEN DOOR Hjalmar Guit
Bron RTVDrenthe

Energie-eisen
Om de bouw van dat aantal mogelijk te maken, moet de gemeenteraad instemmen met een wijziging van het bestemmingsplan. De ontwikkelaar heeft de vergunning vorig jaar alvast aangevraagd, omdat er dan geen rekening hoeft te worden gehouden met een nieuwe wet die energievriendelijker bouwen verplicht. Die wet Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) is op 1 januari ingegaan en houdt in dat er strengere energie-eisen gelden voor nieuw te bouwen gebouwen.

Uit de plannen voor het nieuwe resort blijkt verder dat er in het nieuwe hotelgebouw een zwembad, wellnessfaciliteiten en een kinderspeelparadijs moeten komen. Het huidige verpauperde pand van het oude motel wordt gesloopt en op die plek komen twee recreatiewoningen. In totaal krijgt het resort zeshonderd bedden, verspreid over de vakantiehuisjes en het hotel.

Voor het realiseren van de plannen moeten veel bomen gekapt worden, maar vanwege het bosrijke karakter dat het vakantiepark moet krijgen, blijven er ook bomen bewaard. Daarnaast wil de ontwikkelaar een drietal grote waterpartijen aanleggen. De bestaande parkeerplaats wordt flink uitgebreid naar 142 parkeerplekken. Ook komen er laadpalen voor elektrische auto’s en een stalling voor tachtig fietsen.

Beschermde diersoorten
Tijdens vooronderzoek zijn er beschermde vleermuizen en een beschermde salamandersoort ontdekt op het terrein. De vleermuizen zitten in de bomen en in het leegstaande motelgebouw. Ze gebruiken het gebouw als plek om te paren en de kelder als winterverblijf voor de winterslaap. Het gebouw gaat tegen de vlakte, maar de kelder blijft voor de vleermuizen bestaan. Daarnaast wil de ontwikkelaar een vleermuizenbunker bouwen.

De alpenwatersalamander leeft in poelen op het terrein. Dat leefgebied gaat (deels) verloren tijdens de aanleg van het vakantiepark. Om toch te mogen bouwen, heeft de ontwikkelaar voor beide diersoorten een ontheffing aangevraagd.

De gemeenteraad van Aa en Hunze stemt komende donderdagavond over de aanpassing van het bestemmingsplan.