De Drentse samenwerkende natuur- en milieuorganisaties organiseren op dinsdag 7 maart vanaf 19.30 uur het groene Drentse Verkiezingsdebat in Grolloo. Lijsttrekkers van 13 politieke partijen, die deelnemen aan de Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe, gaan met elkaar in debat over urgente thema’s zoals duurzame landbouw, natuurbehoud, waterbeheer, de energietransitie en de circulaire economie.

In de provincie gebeurt het
De verkiezingen van de Provinciale Staten en waterschappen, die op 15 maart plaatsvinden, kennen een lagere opkomst dan de landelijke verkiezingen. “Maar de provincie is meer dan ooit het speelveld waarop veranderingen met grote impact moeten en zullen plaatsvinden, die veel invloed hebben op ons dagelijks leven en onze leefomgeving,” zegt Reinder Hoekstra, directeur van de Natuur en Milieufederatie Drenthe (NMF Drenthe). “Urgente thema’s zoals duurzame landbouw, de energietransitie en waterbeheer spelen zich grotendeels af op provinciaal niveau – en raken iedereen in Drenthe. Gelukkig valt er wat te kiezen. Om de kiezers daarbij te helpen organiseren we een groen verkiezingsdebat.”

Het groene Drentse verkiezingsdebat
Op dinsdag 7 maart gaan kandidaten van 13 politieke partijen met elkaar in debat in Café Restaurant Hofsteenge in Grolloo. Er zullen dynamische debatvormen voorbijkomen en prikkelende bijdragen zijn van ecoloog Han Olff, betekeniseconoom Kees Klomp en planoloog Zef Hemel. Naast een hoop Drenten, zal de ook zaal zich ook vullen met Drentse natuur én de sfeervolle klanken van het jazzkwartet van de Russische gitarist Oleg Maksimov.

Praten, niet polariseren
In aanloop naar het debat organiseerden de samenwerkende Drentse natuur- en milieuorganisaties al vier pop-up themapodia op verschillende locaties in Drenthe, over de thema’s landbouw, water, energie en natuur. Deskundigen en politici kregen hier een podium om hun visies over deze thema’s te delen. Reinder Hoekstra: “Een belangrijk doel van onze campagne is om juist in gesprek te gaan met elkaar over de oplossingen, in plaats van verder te polariseren. Tijdens de pop-up themapodia werd dat door de politici als zeer positief ervaren. We hopen dat deze samenwerking en verbindingen ook na de verkiezingen zorgen voor een krachtige aanpak van de grote opgaven.”
Kiezen voor de Kracht van Drenthe
Het Verkiezingsdebat is onderdeel van de campagne Kiezen voor de Kracht van Drenthe, een co-productie van Natuurmonumenten, IVN Natuureducatie, Het Drentse Landschap, Landschapsbeheer Drenthe en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Vorig jaar hebben de organisaties een pamflet uitgebracht met speerpunten voor de verkiezingsprogramma’s en de komende bestuursperiode.

Aanmelden voor het debat
Je kunt je nog aanmelden voor het groene Drentse verkiezingsdebat. Kijk op nmfdrenthe.nl/krachtvandrenthe/ voor meer informatie.
Praktische informatie
Programma
Ontvangst: vanaf 19.00 uur
Start programma: 19.30 uur
Eind programma: 22.00 uur met borrel na afloop

Deelnemende politieke partijen: 50Plus, Alliantie, BBB, CDA, Christenunie, D66, GroenLinks, PvdD, PvdA, PVV, SGP, SP en Volt

Met medewerking van:
• Kees Klomp is een hartstochtelijk voorvechter van de Betekeniseconomie en maatschappelijk betekenisvol ondernemen. Hij woont in Drenthe.
• Han Olff is hoogleraar Ecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en houdt zich bezig met onderzoek en onderwijs rondom biodiversiteit, duurzaam landgebruik en natuurherstel. Hij begon zijn carrière met onderzoek in de Drentsche Aa en woont in Drenthe.
• Zef Hemel is planoloog en houdt zich bezig met de toekomst van het (Noordelijke) platteland, mede als hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Locatie & bereikbaarheid
Café-Restaurant Hofsteenge
Hoofdstraat 11, 9444 PA, Grolloo

Met de auto/fiets: er zijn voldoende parkeerplekken op de locatie.
Met OV: bus 21 vanuit Assen en Emmen stopt in de buurt van de locatie – je kunt uitstappen bij halte Meerkampsweg.