Vorig jaar oktober waren er in het dorp drie aardbevingen door gaswinning uit het veld Eleveld. De zwaarste had een kracht van 2.2 op de schaal van Richter. Meerdere huiseigenaren zeggen schade te hebben.
38 mensen hebben het afgelopen jaar een aanvraag gedaan om de schade vergoed te krijgen. Daarvan is nu ruim de helft beoordeeld. 14 van de 21 huishoudens hebben recht op een vergoeding. Die vergoedingen lopen uiteen van zo’n 800 euro tot ruim 16.000 euro.
Toch is er volgens Martijn Marree, voorzitter van Stichting Dorpsbelangen De Broekstreek, geen jubelstemming in het dorp. “Daar komen dikke rapporten uit met een waarschijnlijkheid in de relatie tot de schade die is geconstateerd. En dat betekent dat in sommige gevallen daar eigenlijk maar een klein deel van de daadwerkelijke schade wordt uitgekeerd. En dat is een ingewikkelde situatie, omdat het heel lastig is om als particulier een beoordeling te doen hoe die berekening tot stand is gekomen.”
Schade heeft andere oorzaak
De Commissie Mijnbouwschade stelt dat de rapporten inderdaad technisch en ingewikkeld zijn. Daarom heeft zij met de rapporten een brief meegestuurd met een toelichting. Een van de conclusies is dat een deel van de schade niet door een aardbeving komt. “Die deskundigen hebben gezien dat heel veel van die schades zijn veroorzaakt door situaties in het gebouw zelf en dat ze verergerd zijn”, zegt Margriet Drijver van de Commissie. “Als ze ooit door andere bevingen veroorzaakt zijn is dat al heel lang geleden. En dan hadden ze toen naar de NAM moeten gaan. Daar kun je niet meer naar terugkijken.”
Daar is Dorpsbelangen het niet mee eens. “Dat is natuurlijk onterecht. Het is een gebied waar al jarenlang gas gewonnen wordt. In de loop van de jaren kan daar schade ontstaan zijn. Als je dan nu zegt: ‘We doen net alsof dat niet gebeurd is en wij vergoeden dat niet’, dan doe je echt mensen tekort die wel schade hebben aan hun woning”, vindt Marree.
Omgekeerde bewijslast
In Ekehaar willen ze graag dezelfde behandeling die Groningers krijgen. Daar wordt gewerkt met omgekeerde bewijslast. Dorpsbewoners denken dat die regeling voordeliger is.
Onzin, stelt de Commissie Mijnbouwschade. “Ik kan wel begrijpen dat mensen dat zeggen, het wordt ze ook een beetje in de mond gelegd door lokale politici. Maar naar ons idee is dat niet zo. In Groningen neemt het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) de bewijslast over van mensen. In alle andere situaties doen wij dat. En we kijken op een zelfde manier. Kan de schade door mijnbouw zijn ontstaan? Als dat zo is dan krijg je een vergoeding. Is de schade niet door mijnbouw ontstaan, dan krijg je dat niet. En als er twijfel over is, valt ook bij ons het kwartje naar de kant van de schademelder.” Volgens Drijver zullen deskundigen van het IMG dezelfde conclusies trekken als zij.
Bewoners kunnen naar de rechter stappen als zij het niet eens zijn met de beoordeling. Inwoners van Ekehaar die hun schade nog niet gemeld hebben, kunnen dat tot eind oktober nog doen.
Dit is een artikel van