Anloo keert op 17 augustus terug naar de 17de eeuw
Nog ruim een maand en dan keert Anloo terug naar de 17e eeuw! Duizenden bezoekers verbazen zich elk jaar weer over de prachtige wijze waarop ruim 400 vrijwilligers Anloo het dorp vier eeuwen terugbrengen in de tijd.
Zij verruilen hun moderne kleren voor de sobere kleding van vroeger. De middeleeuwse kerk, de lommerrijke Kerkbrink en de landelijke dorpssfeer laten de bezoekers werkelijk het Drentse verleden herleven.
Etstoel: rechtspraak op z’n Drents, hoe loopt dit af?
Eeuwenlang vond in de middeleeuwse kerk van Anloo de Etstoel, het Drentse gerechtshof, een rechtszitting op 19 augustus plaats. Dit was de feestdag van Sint Magnus. Om geld voor het onderhoud van het kerkgebouw te werven wordt sinds 1987 zo’n rechtszitting nagespeeld. De rechtszaken zijn authentiek, de daders en getuigen hebben echt geleefd. Op de dag van de rechtszitting was er veel volk in het dorp. Daarom wordt rondom de kerk een Drentse jaarmarkt gehouden, met tal van handelaren, muzikanten, toneelspelers, goochelaars en andere artiesten die wat stuivers willen verdienen met hun optreden.
Op de derde zaterdag van augustus, op of rond Sint Magnus, nemen 400 vrijwilligers van de Etstoel-dag de bezoekers mee terug naar de 17e eeuw. Anloo is de hele dag een openluchttoneel.

“Erfenis of ergernis”?
Het thema van dit jaar is “erfenis of ergernis”. Zowel in de kerk als daarbuiten. Was “erfenis” in de 17e eeuw een blijde gebeurtenis, of werd dit vaak een “ergernis”? De Etstoel behandelt het waargebeurde verhaal van een erfeniskwestie van de familie Dolfing uit Orvelte. Hoe gaan de Etten hier mee om? Wat zal de uitspraak zijn? U kunt dit aanschouwen vanaf 10 uur in de Magnuskerk, de voorstelling wordt elk uur herhaald. Kaartjes hiervoor zijn verkrijgbaar vanaf 9.30 uur.

Jaarmarkt: een sfeer van eeuwen terug
Rondom de kerk is er een authentieke Drentse jaarmarkt. En als er markt is, dan zijn er handelaren, muzikanten, goochelaars en andere artiesten die wat stuivers willen verdienen met hun optreden. Het publiek kan zich ook vermaken met ouderwetse spelen: boogschieten, blokpikken en paardrijden en een rit door de Anloër dreven. Kinderen kunnen hun eigen broodje bakken en samen met een pottenbakker hun eigen potje maken. Ook kunt u genieten van de authentieke Drentse gerechten. Het meest bijzondere is dat de bezoeker midden in de 17e eeuw loopt! Zigeuners, een Chirurgijn, toneel, muziek en handel is er overal om u heen. Heden en verleden lopen door elkaar!

Met het gezin terug in de tijd!
Gezinsuitstapjes worden steeds duurder. Maar op de Etstoeldag betaalt u een historisch lage entreeprijs. De entree wordt nog in stuivers berekend. Een volwassene 140 stuivers, kinderen van 6 tot 13 jaar 20 stuivers en kinderen tot 6 jaar gratis. Tot slot beleeft u een heerlijk dagje in het Drentse verleden!
De opbrengsten van de Etstoeldag komen ten goede aan het onderhoud van de Magnuskerk in Anloo.
Parkeren is gratis en wordt door borden aangegeven.

Voor meer informatie en nieuwbrieven zie www.etstoelanloo.nl en volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.