De vergadering was goed en wel vijf minuten onderweg toen vanuit de publieke tribune zo’n twintig mensen opstonden. De woordvoerder van het stel begon een monoloog van twee minuten, waar weinig van te verstaan viel. Klijnsma probeerde tevergeefs de monoloog te staken door aan te geven deze manier van protesteren ‘onheus’ te vinden. “U bent hier altijd welkom, krijgt koffie en koek, maar dit is niet de manier waarop we dit doen.”

Lied

Toen de monoloog toch doorging, besloot Klijnsma de vergadering te schorsen. Ongeveer de helft van de Statenleden verliet daarop de zaal.
Na de monoloog zongen de demonstranten een lied, om vervolgens zonder morren de Statenzaal te verlaten. De vergadering kon daarna, zonder al te grote vertraging, hervat worden.

Niet de eerste keer

Het is niet voor het eerst dat Extinction Rebellion protesteert bij het Drentse parlement. In het voorjaar van 2023 beklommen enkele demonstranten het dak en eind mei dit jaar vond er een bescheiden bezetting van het provinciehuis plaats. Ook toen betrof het een protest tegen het gebruik van gif in de bollenteelt.
Bron: