In oktober is het kindermaand in Drenthe. Dit betekent dat kinderen tijdens deze speciale maand gratis kunnen meedoen aan culturele activiteiten in musea, molens, theaters en ateliers. De deelnemende instellingen geven in de weekenden spannende rondleidingen, leuke workshops en bieden voorstellingen speciaal voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Op www.kindermaand.nl staat een totaaloverzicht.

In de gemeente Aa en Hunze hebben de culturele organisaties in Gieten hun krachten gebundeld. Zij presenteren op 5 oktober een barstensvol programma met dans, tijdreizen, dromen vangen, een vervoermiddel timmeren en jeugdtheater. Voorafgaand aan alle activiteiten verzorgt de plaatselijke supermarkt een voorleesontbijt en de conducteurs van Jeugdtheater Tikotoria bieden een huifkarrentocht van 20 minuten.
Kabouterloop
De jongste kinderen mogen op 5 en 12 oktober gratis meedoen aan de kabouterloop in het Rijk der Kabouters. Bij Out of control kunnen de jongens en meisjes verschillende dansstijlen uitproberen en in Molen De Hazewind leren de jonge bezoekers niet alleen over de molen, maar malen ze ook hun eigen pannenkoekenmeel.
Kinder Buiten Festival
Op zondag 6 oktober vindt op het weiland naast boerderij Kams weer het Kinder Buiten Festival plaats van Stichting Het Drentse Landschap met tal van buitenactiviteiten voor kinderen en volwassenen.

Het project Oktober Kindermaand stimuleert kinderen en hun ouders in de vrije tijd deel te nemen aan creatieve culturele activiteiten in Drenthe. Drempels zijn zoveel mogelijk weggenomen. Zo zijn alle activiteiten voor kinderen gratis toegankelijk. Ook zijn er activiteiten voor kinderen met een beperking en er vinden minstens vijf activiteiten plaats in elke Drentse gemeente.