Erfgoedvereniging Heemschut Drenthe probeerde afgelopen jaar tevergeefs een monumentenstatus te bemachtigen voor Jachthuis In ‘t Mul, een pand dat sinds 1930 aan de Nijlanderstraat in Rolde staat. Het tweelingzusje van het huis staat in Potsdam bij Berlijn en is tot in de puntjes gerestaureerd. Ook is het Duitse huis een erkend monument en omgebouwd tot een prestigieus internationaal ontmoetingscentrum.

Gerard de Vries en zijn collega Eric le Gras van Heemschut Drenthe zijn het roerend eens: het gebouw aan de Nijlanderstraat in Rolder is een juweeltje. De Vries: “Het kan in verband gebracht worden met de grote Bauhaus-architect Gropius, het is een van de zeer weinige Bauhaus-objecten in Nederland. Wat ook zo bijzonder is: binnenin ademt het de sfeer van de jaren 20. Er zijn wel wat aanpassingen gemaakt, maar niet ingrijpend zoals je in honderd jaar zou verwachten. Bijvoorbeeld de keuken: daarin vind je een van de eerste Bruynzeel-keukens naar ontwerp van Piet Zwart. Een ‘sleutelklaar’ museum eigenlijk.”
GESCHREVEN DOOR Lydia Tuijnman
Bron RTVDrenthe
Toch kreeg Heemschut bij de provincie en gemeente nul op het rekest bij een poging om het pand een monumentenstatus te bezorgen. De Vries: “Bij de gemeente Aa en Hunze is er nauwelijks monumentenbeleid. En bij de provincie moeten we zelf de portemonnee trekken om een voorstel in te kunnen dienen. Zoveel geld heeft Heemschut niet.”
Voor meer klik hier