In theater De Nieuwe Kolk in Assen wordt op zaterdag 9 november een bijzondere activiteit georganiseerd voor kinderen en jongeren in Drenthe die een instrument bespelen of zingen. Strijkers, blazers, maar ook slagwerkers uit de hele provincie zijn welkom om mee te spelen in het orkest Symfonica in D. Jonge zangers en zangeressen kunnen zich aansluiten bij het projectkoor. Samen repeteren zij voor een slotconcert om 16.00 uur voor publiek. De muziek en songteksten worden bij aanmelding toegezonden, zodat het mogelijk is van tevoren thuis te oefenen. Aanmelden kan via de website van symfonicaind.nl.
Deelnemers studeren vanaf 10.00 uur ’s ochtends, onder leiding van dirigent Roeland Robert, op muziekstukken en liedjes als ‘Hier kom ik weg’ van Daniel Lohues. De jonge zangers en zangeressen volgen workshops en brengen ook eigen repertoire ten gehore met onder andere Drentstalige liedjes van Martijje.

Het projectorkest en projectkoor zijn een initiatief van muziekdocenten, De Kunstbeweging, ICO, K&C en Scala. Met dit initiatief willen deze organisaties kinderen en jongeren laten ervaren hoe het is om in een orkest muziek te maken of te zingen in een groot koor.
Symfonica in D is mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Assen, de provincie Drenthe en hulp van de Rotary Club Assen.