De Koninklijke Luchtmacht begint op 11 januari met het vliegprogramma 2021. Om ervoor te zorgen dat de piloten goed voorbereid zijn, voert Defensie in de avonduren verschillende trainingsvluchten uit. Een aantal hiervan vinden tussen 11 januari en 18 maart plaats boven Drenthe.
Volgens de Luchtmacht kunnen de vliegoefeningen met jachtvliegtuigen leiden tot geluidsoverlast en trillingen op de grond. De avondvluchten vinden van maandag tot en met donderdag plaats en duren tot uiterlijk elf uur ‘s avonds. Op vrijdag wordt er alleen overdag gevlogen. Het volledige overzicht van alle oefenvluchten is te vinden op de website van Defensie.
Nachtkijkers
De oefenvluchten in het donker zijn nodig, omdat de vliegtuigen tijdens missies voornamelijk bij duisternis worden ingezet. Om in het donker te kunnen zien, zijn de vliegtuigen uitgerust met sensoren en nachtzichtapparatuur. Hiermee ziet de piloot alles in groentinten en is het zicht ook beperkt.
Door toedoen van het coronavirus voert de Luchtmacht meer vluchten dan gebruikelijk boven Nederland uit. Wel worden de oefeningen zoveel mogelijk verspreid boven Nederland.