De meeste noorderlingen vertonen voorzichtig gedrag tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen, uitgevoerd in de tweede en derde week van juli.
‘Het valt mij op dat Noord-Nederlanders voorzichtig zijn en dat een meerderheid van de mensen voorkeur geeft aan het houden van afstand, ook los van de coronacrisis. Dat suggereert dat de mindset in het Noorden bijdraagt aan het naleven van de overheidsadviezen,’ aldus hoogleraar Lude Franke, onderzoeker bij het UMCG.
Vakantieplannen gewijzigd door corona
Uit de cijfers blijkt dat 70 procent van de noorderlingen de vakantieplannen heeft gewijzigd vanwege het coronavirus. Van de 30.000 ondervraagden gaf vrijwel niemand aan op reis te gaan naar landen buiten de EU of met een oranje reisadvies. Daarnaast gaat slechts 14 procent op vakantie naar het buitenland. Normaal gesproken is dat 60 procent. De meest populaire vakantiebestemmingen zijn Duitsland en Frankrijk.
Voorstander van tweede lockdown
Wat betreft de toekomst van het coronavirus zien de meeste noorderlingen het niet zonnig in. 78 procent van de inwoners in Noord-Nederland verwacht dat de pandemie langer duurt dan dit jaar. 67 procent verwacht ook een tweede coronagolf. Mocht deze komen dan geeft 89 procent de voorkeur aan een lockdown. Veel ondervraagden pleiten voor een regionale lockdown en een ander beleid voor ouderen en kwetsbaren.
Mocht er een vaccin komen, dan is 93 procent van de ondervraagden bereid zich te laten inenten.