De Stichting Struikelstenen Aa en Hunze gaat op 5 oktober 2021 de 36 Struikelstenen onthullen. De stenen liggen voor de zeven woonhuizen van waaruit de Joodse bewoners zijn afgevoerd en vermoord.

Nadat we eerder de ceremonie op 30 maart 2020 moesten afgelasten vanwege het virus en de maatregelen die daarop volgden, zal de Stichting uitdrukking geven aan de doelstelling: “Opdat we niet vergeten”.

De stichting hoopt dat de nabestaanden in de gelegenheid zijn aanwezig te zijn op deze gedenkwaardige dag. (Het Programma is bijgevoegd).

De start is in de Jacobuskerk te Rolde en de dag eindigt in het Kleine kerkje te Gieterveen.

Tijdens de openingsceremonie in de Jacobuskerk zal burgemeester Hiemstra een toespraak houden, zal voorganger Hummen uitleg geven over het Joodse gebed bij de plechtigheid en zullen leerlingen van het Nassau College uit Gieten de namen voorlezen van de 36 vermoorde Joden.

Tentoonstelling
Vanaf 14 september tot 5 oktober zullen de schilderijen en etsen van Yehudith Heymans-Gudema dagelijks van 10:00 – 17:00 uur te zien zijn in de Jacobuskerk te zien zijn en vanaf 7 oktober tot en met 4 november in het Gemeentehuis te Gieten.

De kunstenares van de schilderijen en etsen, Yehudith Heymans-Gudema, is tijdens de ceremonie ook aanwezig. Ze komt over uit Israël. Yehudith is een nabestaande van Lea Gudema, die met haar gezin aan de Veenakkkers te Gietrveen woonde en samen met haar gezin is vermoord in Auschwitz.