Het dorp Gieten zou echt een multifunctionele accommodatie moeten krijgen waar muziek- en toneelverenigingen terecht kunnen voor optredens en repetities.
Dat stellen meerdere bestuursleden van verenigingen uit het dorp. Ook de PvdA trekt hierover weer aan de bel. Binnenkort wordt de Betlehemkerk verkocht waardoor er meerdere verenigingen per 1 januari op zoek moeten naar een nieuwe ruimte.

Dorpsbelangen Gieten wil graag een zaal met verrijdbaar podium (of een mfc), maar de politiek zegt nee. En die ruimte is schaars, betogen diverse betrokkenen. Raadslid Henk Santes (PvdA) heeft daarom opnieuw gevraagd aan de gemeente Aa en Hunze om een onderzoek te starten naar een dergelijk multifunctioneel centrum.

Wens niet nieuw
Volgens Santes groeit de behoefte aan een betere zaalruimte met podium en een geschikte vergaderruimte. ,,Gieten is de enige kern in onze gemeente die niet beschikt over een centrale accommodatie”, zegt Santes die zich zorgen maakt.

De zorgen en de wens zijn overigens niet nieuw. Wim Veenhof van Dorpsbelangen Gieten bepleitte maanden geleden – al voor de uitbraak van de coronacrisis – al voor een onderzoek naar een dergelijk centrum. ,,Eigenlijk zijn we er al jaren mee bezig. Het voelt voor ons wel steeds meer als trekken aan een dood paard”, zegt Veenhof.
Hij vindt het zuur dat dorpskernen als Rolde en Gasselternijveen spiksplinternieuwe centra hebben ‘gekregen’ van de gemeente. Maar zo’n centraal en groot dorp als Gieten niet. Voor de duidelijkheid: Veenhof misgunt het de andere dorpen dat overigens niet. ,,Als dorpsbelangen hebben wij de behoefte voor een mfc al eens laten onderzoeken. Die behoefte is er gewoon, maar er wordt niks mee gedaan.”

Ook voorzitter Henk Bouwman van koor ‘t Spoor Biester uit Gieten staat achter de pogingen die worden ondernomen voor een nieuwe accommodatie. ,,Wij weten dat diverse verenigingen om ruimte zitten te springen”, vertelt Bouwman. ‘t Spoor Biester heeft zelf nog wel repeteerruimte bij café Veninga in het dorp, vertelt de voorzitter. ,,Maar wij hebben alle begrip voor andere verenigingen hoor.”

Wethouder Henk Heijerman liet vorig jaar nog weten dat hij de bal bij de verenigingen zelf wil leggen. Hij gaf toen aan dat er genoeg ruimte is voor bijvoorbeeld toneel- en muziekgroepen in Gieten. Daarbij wees hij naar cafe Veninga, zalencentrum Jimm’s en Hotel Braams die al tijdenlang leeg staat.
Nu laat Heijerman weten het ambtelijk advies af te willen wachten. Het is volgens hem nog te vroeg om er iets over te kunnen zeggen
Bron. Dagblad van het Noorden.