De VVD is in Drenthe opnieuw de grootste partij geworden. In elf van de twaalf gemeenten haalde die partij de meeste stemmen.
Alleen in Emmen werd de PVV – net als vier jaar geleden – de grootste.

VVD, D66, PVV
Over heel Drenthe gezien kreeg VVD 20,5 procent van de stemmen. Ruim een procent meer dan vier jaar geleden. De andere partijen volgen op een afstandje. D66 kreeg 12,6 procent van de Drentse stemmen, een stijging van 2,4 procent. De PVV zit daar vlak achter met 12,4 procent. Zij kregen een half procent minder stemmen dan in 2017.

Bron. RTVDrenthe

De grootste stijger binnen de provincie is het Forum voor Democratie. Zij kregen 5,5 procent van de stemmen. 3,7 procent meer dan in 2017.

Opkomstpercentage
In totaal bracht 80,5 procent van de stemgerechtigden in onze provincie zijn of haar stem uit. In 2017 lag dat percentage met 82,4 iets hoger. In Aa en Hunze was de opkomst het hoogst binnen onze provincie. 86,5 procent bracht daar zijn stem uit.

Uitslag per gemeente
Op onderstaande kaart kun je de uitslagen per gemeente bekijken. Klik op jouw gemeente om een overzicht met percentages te zien, of scroll door tot onder de kaart om een overzicht per gemeente te lezen.

Bekijk hier meer uitslagen.