Op dit moment komen de meeste augurken die in Nederland worden verkocht uit Duitsland. Daar worden ze nog wel veel geteeld. “Wij denken dat het in Nederland ook kan”, zegt nieuwbakken augurkenboer Marcel Pijl. “En als het zou lukken zou het fantastisch zijn. Dan hebben we een nieuwe teelt op de kaart gezet. En dat is voor een dorp als Hijken ook harstikke mooi.”

‘Zo gaaf!’

In Hijken worden voornamelijk bloembollen geteeld, maar vandaag wordt aan de Beilerstraat een perceel van 4,5 hectare ingezaaid met augurken. Pijl kwam op het idee door het televisieprogramma De Augurkenkoning. Daarin staat de Amsterdamse familie Kesbeke centraal, die gespecialiseerd is in het inleggen van tafelzuur zoals augurken en zilveruitjes. Het programma trekt wekelijks tot een half miljoen kijkers.
“Ik was dat aan het kijken en ik dacht: misschien kunnen we hier ook wel augurken telen”, zegt Pijl. “Ik heb contact opgenomen en een dag later zat ik in Amsterdam om te overleggen met directeur Oos Kesbeke.”
Die ziet maar wat graag dat zijn product ook in ons land geproduceerd wordt. Hij kwam vandaag kijken bij het inzaaien. “Wat is het allermooiste wat er is? Nederlandse augurken. En dat gaat nu gebeuren hier. Daar ben ik heel trots op”, glundert de Amsterdammer. “Dat vind ik zo gaaf!”