Luister naar onze radio

Of chat met onze programmamakers

hier heeft u een leuke chatbox om met onze programmamakers te chatten en tegelijk hun muziek te luisteren. Dus begin lekker met chatten

Een blik achter de schermen

Een radiostation is meer dan een mengpaneel en computer. Achter de schermen welke normaal gesproken gesloten blijven, gebeurt namelijk erg veel. Op deze pagina vertellen wij u er graag meer over.

Allereerst hebben we onze studio ingedeeld in twee ruimtes. Zo is er een presentatieruimte waar de daadwerkelijke uitzendingen worden gemaakt en is er een gastenruimte voor discussieprogramma’s en de mogelijkheid voor live optredens van artiesten.

Gastenruimte
De gastenruimte heeft weinig technische apparatuur. We werken hier met een drietal presentatiemicrofoons van hoge kwaliteit. Tevens bevindt zich in deze ruimte een koptelefoonversterker, zodat de gasten zichzelf, maar ook andere gasten en DJ’s kunnen horen.

 

Presentatieruimte
Het belangrijkste gedeelte van onze studio is toch wel te presentatieruimte. Vanuit hier worden de daadwerkelijke programma’s gemaakt door de DJ’s en sidekicks. In deze studio bevinden zich totaal drie PC’s. Twee PC’s worden gebruikt voor mail, chat en algemeen gebruik. Daarnaast hebben we nog een PC waarop onze radio automatisering ProppFrexx draait. Op deze PC zijn twee beeldschermen aangesloten: op het linkerscherm draait het jingle-pallet en op het rechterscherm draaien de players, welke overdag gebruikmaken van automatische playlists en gedurende reguliere uitzending handmatig worden bediend. Voor backup-doeleinden gebruiken wij een Synology server.

 

Het mengpaneel dat we gebruiken is een Airmate. Een kwalitatief hoogwaardige broadcast tafel, met een telefoonvork (zo noemen we een telefoonlijn) en vele stereo en microfoon kanalen. Vanuit het mengpaneel gaat de audio richting onze serverruimte. Hier worden de opname’s gemaakt van de programma’s en opgeslagen voor herhalingen. Er bevindt zich daar ook een Synology server waarop de gehele muziekcollectie is terug te vinden, programma’s en alle overige data. Totaal beschikken we over een 20TB aan opslagcapaciteit.

Vanuit de Orban AudioProcessing, welke zorgt voor een optimale geluidskwaliteit, gaat de audio twee kanten op. Eén lijn richting de zender de andere richting de streamserver (instelling stream kwaliteit is 160 kbps). De streamserver zorgt ervoor dat alle audio naar het internet wordt verzonden. Ziggo, TuneIN en onze website halen hier hun audio vandaan. De andere lijn gaat richting de zender, welke op zijn beurt nog is gekoppeld met het RDS systeem.

Webhosting
Radio Aa en Hunze beschikt sinds december 2014 over een eigen Linux server (CentOS 6 distributie) waarop onze website draait en de uitzendingen in mp3 formaat (160 kbps) kunnen worden teruggeluisterd via een eigen geprogrammeerde module.