Voor één dag stond het dorp in het teken van 100 jaar TT, een bijzonder jubileum dat werd aangegrepen om de geschiedenis van de motorsport te vieren. “Het was tot laat gezellig,” zegt Jacco Fluks, commissielid namens de Oranjevereniging Volksvermaken Rolde (OVVR). “Al op tijd waren de eerste deelnemers en bezoekers aanwezig, maar het bleef tot het eind aan toe gezellig druk.”
Veiligheid en organisatie centraal
Na een officiële keuring van de motoren begon om 13.30 uur de parade, waarvoor een deel van de openbare weg tijdelijk werd afgesloten. Deze maatregel was noodzakelijk voor de veiligheid van publiek en deelnemers, zeker gezien het feit dat veel klassieke motoren geen kenteken dragen.
De organisatie stak veel energie in goede communicatie met omwonenden. “Als persvoorlichter binnen de commissie hebben we ons best gedaan alle betrokkenen zo goed mogelijk te informeren,” legt Fluks uit. “Toen Rijkswaterstaat op het laatste moment besloot de afritten van de N33 in zijn geheel af te sluiten, hebben we aanvullend alle recreatieondernemers langs de route hierover geïnformeerd.”
Indrukwekkende stoet langs Drentse dorpen
De deelnemers reden in zes groepen, gesorteerd op bouwjaar van de motoren.
De oudste categorie – motoren uit de periode 1925 tot en met 1945 – opende de stoet. Ook de karakteristieke zijspannen reden mee in een aparte klasse. De route voerde van Rolde via Borger, Schoonloo en Grolloo weer terug naar het vertrekpunt. Langs het traject stonden opvallend veel toeschouwers, waaronder ook toeristen. “Ik denk dat door veel toeristen in de buurt ons evenement is bezocht,” zegt Fluks. “Gezien de vele bezoekers langs de route kan ik me voorstellen dat ook de horeca in de andere dorpen heeft geprofiteerd.”
Lokale betrokkenheid en persoonlijke noot
Hoewel het evenement veel voorbereiding vergde, verliep alles soepel. Fluks woont zelf aan de brink, maar ervoer geen enkele overlast: “We hebben er totaal geen last van gehad.” Persoonlijk had hij ook een band met het evenement: “Naast vrienden reed mijn zwager ook mee met zijn oude AJS-motor.”
Toekomstplannen en reflectie
De organisatie lag in handen van de OVVR, die ter ere van 100 jaar TT een speciale commissie had samengesteld. Fluks roemt vooral de inzet van anderen: “De credits moeten uitgaan naar Johan Emmens en ook zeker aan Johan de Vries.” Zelf sloot hij later aan bij de organisatie, maar kijkt met trots terug. “Het geeft altijd een voldaan gevoel als een evenement als dit goed ontvangen wordt en er zoveel mensen op af komen”