Met het geld moet zo’n 30 kilometer spoor worden aangelegd tussen Emmen en Veendam, waardoor er vanuit Groningen een directe spoorverbinding met Emmen en Enschede ontstaat. Het geld komt volgens coalitiepartij BBB uit een pot van 3,4 miljard euro die eerder was gereserveerd voor de Lelylijn.

‘Compleet overvallen’

“We werden vanmorgen compleet door het nieuws overvallen”, zegt Roel Barkhof van de Stichting Nedersaksenlijn bij RTV Noord. Die stichting maakt zich al jaren sterk voor de komst van de spoorlijn. “We stuurden elkaar berichten met de strekking: ‘Lees jij hetzelfde als wat ik lees?”
Het leek er lange tijd niet op dat het zover zou komen, zegt Barkhof. “Er is veel meer geld nodig voor Defensie, dus we zagen de bui al hangen. Maar ineens kwam vanmorgen het bericht naar buiten dat het geld er is. We moeten er nog helemaal van bijkomen.”

‘Dit brengt zo veel met zich mee’

“Dit is voor Noordoost-Nederland verschrikkelijk goed nieuws”, gaat hij verder. “Dit brengt zo veel met zich mee. Neem de doorontwikkeling van Ter Apel, de verbouwing van het stationsgebied in Stadskanaal. En dan komt dit bericht. Daar kunnen we alleen maar heel erg blij van worden.”
De afgelopen jaren is er door de stichting heel hard gewerkt, zegt Barkhof. “Het is heel intensief geweest. We hebben ons hier met z’n allen hard voor gemaakt, van Almelo tot Groningen. En nu is het ineens zover.”
Voorzitter Melle Mulder van de stichting Nedersaksenlijn is al even blij, maar kent de details van de coalitieafspraak nog niet.

Brede welvaart

De provincies Drenthe en Groningen hebben grote plannen voor woningbouw, onderwijs en economische ontwikkeling langs de Nedersaksenlijn. Maar dat kan er volgens de beide overheden alleen maar komen als de infrastructuur eerst wordt aangelegd.
Volgende gedeputeerde van de provincie Drenthe Henk Jumelet (CDA) heeft de regio al vooruit gedacht. “Alle plannen liggen al klaar. Dan gaat het bijvoorbeeld over woningbouw of over bedrijventerreinen. Deze uitkomst is heel positief voor onze inwoners, want de komst van de Nedersaksenlijn heeft invloed op de bredere welvaart in de regio.

Lelylijn niet geschrapt

Dat het geld afkomstig is uit een pot voor de Lelylijn, betekent volgens de BBB niet dat die spoorlijn tussen Groningen en Lelystad geschrapt wordt. “Er moet een andere reservering komen via de Ontwikkelingsstrategie Grootschalige Infrastructuur.”
In december nam de Tweede Kamer nog een motie aan om het geld voor de Lelylijn niet voor andere doeleinden te gebruiken. Ook de vier coalitiepartijen stemden toen voor.
De pijn voor de provincie Drenthe zit hem er in dat ze natuurlijk heel blij zijn met de 1,9 miljard voor de Nedersaksenlijn, maar met de provincies Groningen en Friesland ook afspraken hebben over de Lelylijn en dat eventueel geld daarvoor niet ‘opgegeten’ mag worden door de Nedersaksenlijn of andere infrastructurele projecten. Samen optrekken voor beide projecten in samenhang met woningbouw en economie in het hele noorden, het zogeheten Deltaplan voor het Noorden.

Flessenhals Meppel

In de voorjaarsnota is 100 miljoen euro gereserveerd voor de aanpak van de zogenoemde flessenhals bij Meppel op te lossen. Al het treinverkeer van en naar het noorden loopt daar vaak vast door storingen en de beperkte capaciteit op station Meppel. Daarnaast zijn er 13 gelijkvloerse overwegen in het korte spoortraject van Meppel naar Zwolle waar ook al het noordelijke treinverkeer overheen moet.
Er was al zo’n 70 miljoen beschikbaar voor de aanpak van de flessenhals. Maar daarvoor kunnen alleen een vierde perron en spoorwijzigingen op station Meppel worden gemaakt. Daarmee kun je een deel van de capaciteitsproblemen en de doorstroming van het treinverkeer oplossen in Meppel zelf, bijvoorbeeld door intercity’s en stoptreinen te scheiden. Bij verstoringen van de treindienst heb je dan een perron extra.
Maar het tweede probleem van de flessenhals is daarmee nog niet opgelost: namelijk maar twee sporen tussen Meppel en Zwolle, waar die 13 overwegen in zitten. Een paar van die overwegen vervangen door een tunnel of viaduct, daar is nu de 100 miljoen extra in de voorjaarsnota voor bedoeld.

dit is een artikel van