Dat is een veel hoger aantal dan vorig jaar, toen rond dezelfde tijd in het jaar 24 besmettingen waren geconstateerd.
“Drenthe past hiermee in de landelijke trend”, zegt GGD-woordvoerder Bart Raaijmakers. “We zien vooral relatief veel besmettingen in de categorie 12 tot 17 jaar en in de groep 36 tot 50 jaar.” Maar zorgen maken ze zich bij de GGD vooral om kinderen tussen de nul en vier jaar oud. “Deze ziekte is erg besmettelijk. Voor volwassenen is het vervelend, maar zij kunnen ook kinderen aansteken. Waarom het aantal besmettingen dit jaar hoger is, is moeilijk te zeggen.”

Geen antistoffen

Kinkhoest wordt ook wel de ‘honderd-dagen-hoest’ genoemd, omdat mensen er maandenlang last van kunnen hebben. Na twee weken is de hoest op zijn ergst en dat gaat gepaard met benauwdheid. Voor jonge kinderen kan het levensgevaarlijk zijn.
“Volwassenen worden meestal niet zo ziek. Vaak is het een lichte verkoudheid en een hoestje. Maar baby’s hebben nog geen antistoffen aangemaakt. Zij kunnen de besmetting krijgen via de lucht, door praten, hoesten en niezen”, zegt jeugdarts en medisch adviseur Marjan van de Poll. Baby’s krijgen na zes weken hun eerste vaccinatie tegen kinkhoest. Daarna volgen in het eerste levensjaar nog drie vaccinaties. In hun vierde levensjaar volgt een vijfde vaccinatie. “Als de jongste kinderen klachten krijgen, dan zijn ze vaak zo ernstig dat ze in het ziekenhuis terechtkomen. Gelukkig is de stijging bij kinderen op dit moment nog niet zorgelijk.”
En dat hoopt de GGD zo te houden. Ze adviseert mensen die kinkhoestklachten hebben om uit de buurt te blijven van zwangere vrouwen en baby’s en als je niet fit bent ook niet op kraambezoek te gaan. “Was daarnaast je handen na het hoesten. Ook is het belangrijk om je kinderen te laten vaccineren. Dit beschermt voor 90 tot 95 procent. Overigens is de vaccinatieopkomst goed. Niet alleen zien we dat kinderen worden gevaccineerd, ook laten vrouwen zich vaccineren tijdens hun zwangerschap.”
bron: