Het probleem is volgens Van Oosterhout groot, zo bepleit hij al een tijd. Hij vraagt de nieuwe regering om een fokverbod voor bepaalde rassen.
Van Oosterhout deed zijn oproep in het tv-programma 1Vandaag.

Fokverbod

De burgemeester verwijst naar maatregelen die bijvoorbeeld in Engeland al zijn genomen. “Dat heeft te maken met de discussie ‘wat is nou een gevaarlijke hond?”, zegt hij. “Je kunt ook op basis van rassen wel degelijk een soort preventie doen. In Engeland zijn een aantal rassen gewoon verboden.”
In Emmen is elke week een bijtincident waarvan hij op de hoogte wordt gesteld door de politie, vertelt hij. “Dan is er ook wel wat aan de hand, dan is het niet een hond die zomaar een beetje hapt.”
“Als we met elkaar constateren dat er in een bepaald ras veel meer bijtincidenten voorkomen dan met een ander ras, zou het een idee zijn om minimaal daar eens mee te beginnen, en dan ook versneld een aantal stappen te nemen. Het maakt mij niet uit of het nou 20 rassen zijn, of 10 of 30, het gaat erom dat we met elkaar een stap vooruit zetten om te voorkomen dat er zoveel bijtincidenten zijn.”
Van Oosterhout roept de nieuwe minister daarom op: “maak nu eens beleid, met hondeneigenaren en branches, kijk naar het buitenland en pak door, voor veiligheid van de inwoners”

Lange strijd

Van Oosterhout heeft een lange historie met het bestrijden van gevaarlijke honden. Die voert hij in elk geval al sinds 2016, na een incident met vier rottweilers. Hij was toen nog burgemeester van de gemeente Aa en Hunze. De toenmalige staatssecretaris van Landbouw Martijn van Dam (PvdA) kondigde in datzelfde jaar aan maatregelen te willen nemen. VVD en PVV pleitten toen voor gevangenisstraf voor hondeneigenaren die bewust of onbewust door slecht handelen anderen in gevaar brengen.
In Emmen is de strijd om de American bully King is een recente. De burgemeester verbaasde zich over het advies van de bezwarencommissie van zijn gemeente om de hond na een bijtincident toch terug te geven aan de eigenaren.

150.000 beten per jaar

In het hele land zijn er zo’n 150.000 bijtincidenten per jaar. In 1Vandaag uitten ook plastisch chirurgen hun zorgen daarover. Dat er nog geen maatregelen zijn genomen noemde plastisch chirurg Brinkman ‘schokkend’.
“Wij hebben dagelijks te dealen met deze mensen die ernstige verwondingen op lopen”, zegt hij. “Die mensen hebben er zelf hun hele leven mee te dealen en er wordt maar niets gedaan.”
Ook burgemeester Van Oosterhout heeft het idee ‘dat het niet heel voortvarend gaat’. “Terwijl het een heel serieuze kwestie is”, zegt hij. “Als burgemeester heb je instrumenten nodig om iets te doen aan veiligheid.”

Dit is een artikel van