Volgens Stichting Behoud Drentse Schaapskudden, waar vijf kuddes onder vallen, is die tekst veel te kort door de bocht. “Wij aanvaarden de risico’s zeker niet, maar zijn ons ervan bewust. Niet andersom”, laat de stichting weten in een reactie.
Volgende week behandelen alle betrokken provincies het (concept)wolvenplan. De stichting hoopt dat de tekst nog veranderd wordt.
‘Schaapskuddes vogelvrij verklaard’
Schaapskuddes grazen in verschillende natuurgebieden om het te onderhouden. In het nieuwe wolvenplan staat dat een aanval op één van de schapen geen reden is om de wolf te doden, te vangen of te verjagen.
Preventieve maatregelen zoals wolfwerende rasters kunnen wel worden ingezet. Een andere optie is om de schapen uit het gebied te halen, zo is te lezen in het plan. “Interventie wordt op voorhand al uitgesloten, zonder goede motivering”, zeggen de hoeders.
Zo zijn er in het plan een aantal richtlijnen voor ingrijpen opgenomen die de herders ‘defensief’ noemen. “Alles wat onder natuurlijk gedrag wordt geschaard, geeft geen mogelijkheid van ingrijpen. Schaapskuddes worden feitelijk vogelvrij verklaard.”
Te vaag, zegt de stichting. De schaapskuddes hopen juist op concrete handvatten om mee te kunnen werken. “In veel gevallen zijn natuurgebieden in trek bij wolven.” Om die goed te beheren moet er een juiste balans zijn tussen wolven en schapen zeggen de herders.
Een wolf mag alleen gedood worden als deze officieel als ‘probleemwolf’ is aangemerkt. Net als in het oude plan is daar een escalatieladder voor opgenomen, waarop provincies kunnen aflezen wanneer de wolf een probleemgeval is.
Onzekere toekomst
Ook zijn ze niet blij met een passage uit het wolvenplan over verschillende soorten subsidies. Vaak is er geld voor wolfwerende rasters, maar niet voor het onderhoud ervan of de arbeid die erin wordt gestoken.
“In de praktijk betekent dit voor schaapskuddes vaak dat ze bijna met lege handen blijven staan”, aldus de stichting. Herders zijn veel tijd kwijt aan onderhoud en extra werk. Geld om dat te compenseren is er niet.
Gaat dit zo door, dan vrezen ze in de toekomst het werk niet meer uit te kunnen voeren. “Waarmee de instandhouding van zeldzame schapenrassen zoals het Drentse heideschaap en Schoonebeker heideschaap aan een zijden draadje hangt.”
Verder is in het nieuwe wolvenplan opgenomen dat dierhouders preventieve maatregelen moeten nemen tegen wolvenaanvallen om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Er geldt een uitzondering bij aanvallen buiten wolvengebieden, of als preventie niet mogelijk is.
Probleemwolf
In het plan is er een richtlijn voor ingrijpen tussen wolf en vee. Volgens de herders wordt de wolf in bepaalde situaties met vee wel bestempeld als een probleemdier. “Terwijl in vergelijkbare situaties met schaapskuddes het geen probleemsituatie is.” Ze willen dat er een uitzonderingspositie komt voor schaapherders.
Ook verbazen ze zich over sommige opmerkingen in het plan. Zo wordt gesteld dat de wolf de aanwezigheid van de herder niet zou herkennen. Dat vinden de herders onzin. “De wolf observeert toch eerst de kudde voor hij over gaat tot aanvallen, en zou de herder niet hebben gezien?”
“Gevraagd wordt om actief te handelen. Maar hoe moet dat dan, wat zijn de richtlijnen”, vragen de herders zich af. “Er wordt soms een opsomming gemaakt van preventieve maatregelen. Dat is mooi, maar nergens wordt gedacht aan de kosten die daarbij komen kijken en wie die betaald.”
dit is een artikel van