Gedurende zijn politieke carrière heeft Henk Santes zich voor diverse projecten ingezet. Namens de PvdA werkte hij onder andere aan een cultuurpodium in Gieten, het ontsluitingsvraagstuk van de Hanebijtershoek, en het fietspadproject tussen Spijkerboor en Eexterveen. In 2015 nam hij het initiatief voor de oprichting van ouderenzorgorganisatie Omzien Naar Elkaar in Rolde. Santes stond ook bekend om zijn verzet tegen de komst van windmolens. Zijn inzet werd breed gedragen door de gemeenschap.

Burgemeester Hiemstra benadrukte tijdens de uitreiking: “Deze Erepenning is een passende waardering voor Henk’s jarenlange buitengewone inzet in de lokale politiek. Hij was altijd goed voorbereid, stond nauw in contact met de inwoners en streefde naar de beste oplossingen. Dit werd ook erkend bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, waar hij opnieuw met voorkeursstemmen werd gekozen.”

Santes, die bekend staat om zijn uitgebreide betogen, hield zijn afscheidsspeech kort en persoonlijk. Hij gaf aan het uit de losse pols te willen doen, maar had voor de zekerheid wat steekwoorden opgeschreven om niet stil te vallen. Hij bedankte zijn vrouw Gea voor haar steun gedurende zijn 2000 avonden weg van huis. Tot slot stelde zijn kleindochter een vraag aan de burgemeester: “Wie is de baas van de gemeente?” Hiemstra antwoordde dat de gemeenteraad de baas is, waarop Santes trots vertelde dat hij een van de 21 bazen was geweest. Burgemeester Hiemstra merkte ten slotte op dat Santes ruimschoots binnen de tijd was gebleven.

Erepenning

De gemeente Aa en Hunze reikt de Erepenning uit aan personen of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de gemeente, met verdiensten op politiek, sportief of cultureel gebied. Henk Santes is de zesde ontvanger van deze onderscheiding. Eerdere ontvangers zijn:

  • 2023: Stichting Wielerpromotie Oostermoer
  • 2018: Harry Dijkstra
  • 2015: Fred Snoep
  • 2011: Harry Muskee (postuum)
  • 2010: Toltsje Scheringa – Benedictus (postuum)