Anloo 5 mei – Vanmorgen zong een samengesteld koor het lied “De nieuwe wereld” van Dvorak vorsdjak bij de Magnuskerk in Anloo onder leiding van dirigente Joke Dorgelo.
Marijke Don, koster van de Magnus kerk, en initiatiefnemer van dit project, nodigde een aantal weken geleden vrouwen uit om te komen zingen en dit stuk van de Nieuwe wereld een aantal keren te oefenen om op deze dag te kunnen laten horen.
Ca 80 vrouwen van diverse leeftijden van in en om Anloo zongen mee in dit stemmenorkest. In de kerk hingen her en der opgehangen bemoedigende en treffende teksten die men kon lezen en men kon van klankschalen genieten.
Als afsluiting werd er naast de kerk soep en broodjes vanuit vijf verschillende tradities voor een ieder die er was geserveerd.

Ineke Huizing leidde het stuk in.
Zij vertelde het verhaal van het vrouwenkamp in Palembang op Sumatra. Daar vond iets bijzonders plaats. Zoals in meerdere kampen hadden de gevangenen ook in dit kamp te maken met de harde hand van de Japanse bezetter.
Maar een groep van dertig vrouwen zorgde voor licht in de duisternis. Zij vormden stiekem een orkest om voor afleiding te zorgen. Omdat er geen instrumenten waren werd de muziek door de vrouwen in het interneringskamp herschreven voor vrouwenstemmen. Zij kregen door het zingen troost en kracht om te overleven. Helaas overleefde de helft van de zangeressen het kamp niet.

Vandaag werd er door het samengestelde gelegenheidskoor gezongen als een eerbetoon aan hen. In de buitenlucht op het gras, naast de Magnuskerk in Anloo.
Iedereen kon zich voorstellen dat bij de eerste zachte klanken naar vrede en vrijheid zelfs de wrede bewakers van de ‘’Jappenkampen’’ ontroerde.

De kerk was vandaag tijdens en na het zingen geopend. Aan de ingang van de kerk was een mooie regenboog gemaakt waar een ieder mooie wensen of spreuken kon bevestigen.
In de kerk hingen her en der opgehangen bemoedigende en treffende teksten die men kon lezen en men kon van klankschalen genieten.

Als afsluiting werd er naast de kerk soep en broodjes vanuit vijf verschillende tradities voor een ieder die er was geserveerd.