Vanaf de Grote Brink in Rolde wordt namelijk op 11 juli 1925 de allereerste TT-race verreden. Die race gaat dan nog over 28,4 kilometer door Borger, Schoonloo en Grolloo, met Rolde ook als eindpunt.

Historische motorverenigingen

De Oranjevereniging Rolde pakt vanwege die historische verjaardag groots uit. De driehonderd motoren verzamelen zich onder de molen. “In de middag wordt het startschot gegeven, waarna alle deelnemers een ronde mogen rijden over het originele traject”, aldus de organisatie. “Om een representatief startveld op de been te krijgen, dat de volledige geschiedenis van de TT reflecteert, wordt er nauw samengewerkt met de historische motorverenigingen van Nederland.”
Het gaat om de Historische Motorsport Vereniging, het Rijdend Motorsport Museum, de Stichting Aanvullende Motorsport, het Classic Racing Team en de Veteraan Motoren Club. Ze mogen allemaal een bepaald aantal leden aandragen, waarna de organisatie van de TT-parade een selectie maakt.
Mensen die geen lid zijn van die verenigingen kunnen zich in beperkte mate ook opgeven. Voorwaarde is wel dat ze een historische motor hebben. De organisatie is daarnaast nog in gesprek met bekende coureurs en verzamelaars van bijzondere motoren.

Motoren uit alle decennia

Hoewel de TT maar één jaar door Rolde en omstreken reed, komen de motoren uit alle jaren. “Er wordt gegarandeerd aandacht besteed aan elk decennium van de TT-geschiedenis.”
Tijdens de viering verzamelen de deelnemers zich om 10.00 uur ’s ochtends op de Grote Brink, die dienst doet als paddock. Mensen kunnen daar alles bekijken. Daarna worden alle motoren gekeurd, om vervolgens om 14.00 uur van start te gaan. De openbare weg is dan afgesloten.
De deelnemers rijden verspreid over zes groepen, ingedeeld op basis van bouwjaar. De eerste groep bestaat uit motoren tussen 1925 en 1945. Zijspannen krijgen hun eigen categorie. In het centrum zijn overigens ook nog allerlei andere activiteiten.

Eenmalig door Rolde

Dat de TT maar één keer door Rolde en omstreken kwam, had te maken met een specifiek weggetje in Borger. De coureurs moesten daar destijds over een zandweg van 2,5 kilometer. Na die eerste TT vroeg de organisatie of de toenmalige gemeente Borger de weg wilde verharden. De gemeente ging daar niet in mee.
In 1926 werd daarom uitgeweken naar Assen en Hooghalen. De laatste race over dat stratencircuit was in 1954. Sinds 1955 gaat de TT alleen over het permanente circuit in Assen.
dit is een artikel van: