Verder spelen Hulsmann en Henstra een sonate van Dario Castello, een bijzondere (bijna renaissance-) componist. Een sonate met veel drama en grilligheid, een typisch voorbeeld van de eerste zelfstandige stukken voor viool en begeleiding. Castello’s muziek kenmerkt zich door de inventieve en technisch uitdagende componeerstijl, die doet denken aan de Stylus Phantasticus. Traditionele polyfone secties en canzona’s worden afgewisseld met solistische recitatieven met basso continuo. Het was bijzonder voor zijn tijd dat Castello vrij specifiek vroeg om bepaalde instrumenten, waaronder de viool, zink, violetta, trombone en de dulciaan/fagot. Castello’s populariteit blijkt uit het feit dat zijn werken zelfs na 1650 nog opnieuw werden gedrukt.

Siebe Henstra speelt ook een aantal delen uit de Sixieme Ordre van Francois Couperin. Couperin, bijgenaamd ‘Le Grand’, wordt gerekend tot de meest vooraanstaande barokcomponisten en met name van klavecimbelmuziek. Zijn klavecimbelmuziek wordt gekenmerkt door een sterk idiomatisch karakter, zowel voor wat betreft de zeer persoonlijke stijl als voor de nauwe verbintenis ervan met de eigenschappen van het instrument. Naast zijn klavecimbelmuziek schreef Couperin orgelmuziek, religieuze en wereldlijke vocale muziek en kamermuziek. Bovendien publiceerde hij theoretische werken over het spelen van het klavecimbel en over het begeleiden in de muziek.

Het concert van Kees Hulsmann en Siebe Henstra in de Zuidlaarder synagoge begint om 15.00 uur. In verband met de beperkte capaciteit wordt reserveren aanbevolen. Dat kan via info@synagogezuidlaren.nl.

Bron: De Oostermoer