De lokale omroep RTV Borger-Odoorn gaat mogelijk nauw samenwerken met de Emmer omroep ZO!34. Dat bevestigt voorzitter André Folkers van de lokale omroep in Borger-Odoorn.
Hoe de samenwerking er precies uit moet gaan zien, is nog niet duidelijk. Gesprekken daarover lopen nog tussen de twee omroepen in Zuidoost-Drenthe.
„Half september verwachten we meer te kunnen zeggen”, zegt Folkers. „Op dit moment kijken we hoe we elkaar kunnen versterken en wat ZO!34 voor ons kan betekenen.”

Reden voor RTV Borger-Odoorn om samenwerking te zoeken, is volgens Folkers het grotere bereik van ZO!34. „Borger-Odoorn is niet zo’n grote gemeente. Daardoor zijn er minder adverteerders. In Emmen zijn er natuurlijk veel meer. Door in de toekomst met de omroep in die grote buurgemeente samen te werken, kunnen wij onze slagkracht vergroten.”

Ook de financiering vanuit de eigen gemeente speelt volgens Folkers een rol. „Die is zeer laag. Borger-Odoorn zegt gewoon: er bestaat geen wettelijke norm voor de financiering van lokale omroepen. Daarom krijgen we niet veel subsidie. We krijgen niet meer dan 1 euro en 5 cent per huishouden in de gemeente. Als daar ook nog bijkomt dat in je werkgebied relatief weinig adverteerders zijn, wordt het voor een lokale omroep lastig.”

Het is niet voor het eerst dat RTV Borger-Odoorn om zich heen kijkt voor samenwerking of een nieuw onderkomen. Afgelopen december ketste een fusie met RTV1 af, de lokale omroep vanuit studio’s in Stadskanaal en Veendam uitzendende streekzender voor de Veenkoloniën die ook Borger-Odoorn bedient. RTV Borger-Odoorn besloot na het niet doorgaan van deze samenwerking zelfstandig verder te gaan.

Of de lokale omroep voor de gemeente Borger-Odoorn in de toekomst volledig opgaat in ZO!34 laat Folkers voorlopig in het midden. „Maar dat is in ieder geval niet onze intentie.”