De Special Olympics worden om het jaar in wisselende steden georganiseerd. Met zo’n 3.000 atleten is het een van de grootste sportevenementen van het land. Het gaat om sporters met een verstandelijke beperking.

Unieke kans

Het evenement wordt sinds 2008 in Nederland georganiseerd, maar streek nog niet neer in Drenthe. Dit jaar zijn Breda en Tilburg de organiserende steden. Welke stad over twee jaar aan de beurt is, is nu nog niet duidelijk.
Bernadette van den Berg-Slagter van ChristenUnie Drenthe noemt de mogelijkheid tot het organiseren van de Special Olympics in Emmen een ‘unieke kans om de sportieve en gastvrije kant van Drenthe te laten zien’. Vandaar dat haar fractie samen met tien andere partijen een motie indiende om te kijken of het mogelijk is de Special Olympics naar Emmen te halen.

Geen bid voor 2026, wel voor 2028?

CDA-gedeputeerde Henk Jumelet toonde zich enthousiast. “Zo’n evenement hoort bij Drenthe”, stelt hij. “Daar moet ik wel bij opmerken dat er een half jaar geleden is gesproken over het indienen van een bid voor de editie van 2026. Toen is besloten dat niet te doen, ook met het oog op het financiële ravijnjaar van 2026.”
Voor de editie van 2028 wil de provincie zich best hard maken, laat Jumelet weten. “We hebben een langere tijd om te sparen en gaan in gesprek met initiatiefnemers en gemeente.”
De motie werd unaniem aangenomen.
bron: