De provincie Drenthe heeft aangekondigd dat zij het splitsen van woningen verder wil stimuleren door financiële ondersteuning te bieden. Hiermee hoopt zij de dringende woningnood aan te pakken

Uit het onderzoek van RTV Drenthe blijkt dat er sinds 2019 weinig gebruik is gemaakt van woningsplitsing in de provincie Drenthe. Initiatiefnemers lopen vaak vast door een overvloed aan regels en eisen, waardoor zij het proces vroegtijdig staken. Ondertussen kunnen veel gemeenten door woningsplitsing snel en relatief eenvoudig meer woningen realiseren. Echter, de procedures gaan gepaard met aanzienlijke kosten. De provincie Drenthe wil hier verandering in brengen met een subsidieregeling. Voor woningsplitsing zal straks een bedrag van 5.000 tot 10.000 euro per woning beschikbaar zijn.

De verschillen in regelgeving tussen gemeenten leiden soms tot frustratie: waar een initiatief in de ene gemeente wordt goedgekeurd, loopt het in een andere gemeente vast. De provincie heeft deze variatie ook bevestigd in haar eigen onderzoek naar aanleiding van de gestelde vragen. Desondanks wil de provincie niet ingrijpen in het beleid van gemeenten, maar hen juist ondersteunen in een meer gestroomlijnde aanpak. Hiervoor zullen kennissessies worden georganiseerd.