Om de verkiezingen daar niet te beïnvloeden, wordt de officiële uitslag pas zondag na 23.00 uur bekendgemaakt. Uit de exitpoll van Ipsos I&O blijkt dat de PVV een historische zetelwinst heeft behaald, maar dat PvdA/GL de grootste partij lijkt te worden.

De afgelopen weken leek de PVV de eerste plaats te veroveren. Hoewel de partij van één naar zeven zetels stijgt, lijkt PvdA/GL voorlopig op acht zetels uit te komen. Deze linkse combinatie verliest echter wel zetels, aangezien de PvdA zes en GroenLinks drie Europarlementariërs hadden.

PVV-leider Geert Wilders hoopt zondag bij de definitieve uitslag op acht zetels uit te komen. Bij de pro-Europese middenpartijen is het beeld gemengd. De VVD verliest licht en stuurt vier volksvertegenwoordigers naar Brussel. Het verlies voor het CDA blijft beperkt; zij behouden drie van hun vier zetels. D66 stijgt licht naar drie zetels, wat als een verrassing komt.

BBB komt in één klap nieuw binnen met twee zetels. NSC en Volt krijgen voor het eerst ieder een zetel. De grote verliezer van deze verkiezingen is FvD, die van vier zetels naar waarschijnlijk geen enkele gaat. SGP en de Partij voor de Dieren blijven in het Europarlement. Volgens de exitpoll leveren SP en ChristenUnie geen Europarlementariërs, maar dit kan bij de definitieve uitslag nog veranderen.

bron: De Telegraaf