én op de veertien Drenten werkt zelf in de toeristisch-recreatieve sector, waar in onze provincie jaarlijks 2,3 miljard euro omgaat. Daarmee is het een belangrijke economische factor in Drenthe. Hoe staat de sector ervoor?
Aanleiding is de nieuwe ‘Agenda Recreatie en Toerisme’ van de provincie. Die stelt dat behalve de toerist ook de Drent moet kunnen profiteren van wat Drenthe recreatief en toeristisch te bieden heeft.
Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD): “De waarde van recreëren en bewegen in een groene provincie als Drenthe is niet alleen fijn en gezond, maar ook goed voor de mentale gezondheid en welzijn.”
“Het economisch belang stond altijd al voorop, maar we willen nu ook volop kijken naar de welzijns-kant”, aldus Meeuwissen.

Duitsers goed voor economie

Economisch houden toeristen mede in stand wat de eigen bevolking niet (alleen) kan. Gedeputeerde Meeuwissen noemt als voorbeelden kleine winkels in toeristische dorpen of een zwembad op een recreatiepark waar ook zwemles voor lokale inwoners wordt gegeven.
Ook steeds meer Duitsers weten Drenthe te vinden voor dagrecreatie of een langer verblijf. Duitsers geven in Drenthe gemiddeld drie keer zoveel uit dan Nederlanders.

Toerisme in combinatie met kwetsbare natuur

Toerisme kwetsbare natuur sturen Meeuwissen: “Natuurgebieden moeten voor iedereen toegankelijk blijven maar we gaan wel kijken naar ‘sturing’ van toerisme als het om kwetsbare natuurgebieden gaat. Misschien wat minder daar en meer in gebieden die ook prachtig zijn en minder kwetsbaar.”

Meer recreatie VAM-berg

De provincie wil meer recreatie op de VAM-berg. Sportieve fietsers en sportevenementen weten ‘het dak van Drenthe’ inmiddels volop te vinden, maar wandelaars minder.
Daar liggen kansen, evenals bij toeristische attracties, zoals een zomerrodelbaan. Provinciale Staten namen eerder al een motie aan voor een serieus onderzoek naar de (on)mogelijkheden op dit gebied.

Bron: