Deze scholieren (15 tot 18 jaar oud) zijn deelnemers aan het High School Holland programma van uitwisselingsorganisatie Travel Active. Ze gaan wonen bij een Nederlands gastgezin en gaan gewoon naar de middelbare school. Ze laten zich dus echt onderdompelen in de Nederlandse cultuur, taal en tradities. Veel scholen in Drenthe willen deze studenten graag plaatsen, maar daar heb je wel gastgezinnen voor nodig. De afgelopen twee jaar was het een uitdaging om voldoende gastgezinnen te vinden, maar is het wel gelukt om ze allemaal te plaatsen op de scholen (in o.a. Assen, Coevorden, Emmen en Hoogeveen) en bij gastvrije gezinnen.

Dit jaar blijkt het nog moeilijker om voldoende gastgezinnen te vinden om alle uitwisselingsstudenten te huisvesten. Sterke inflatie, hoge energieprijzen en economische onzekerheid, zorgen voor terughoudendheid bij gezinnen om een uitwisselingsstudent in huis te nemen. U zult misschien denken, ‘Dan compenseren jullie de gezinnen toch gewoon voor de extra kosten?’ ‘Uiteindelijk eet de student toch met de pot mee en brandt voor de student ook de verwarming?’ Helaas is dat geen optie. Een belangrijke visumeis is dat gezinnen niet mogen worden gecompenseerd voor die extra kosten. Gastgezinnen moeten vrijwillig zijn en mogen geen financiële vergoeding krijgen wanneer ze een uitwisselingsstudent in huis nemen. Het heeft als voordeel dat er daarmee geen financiële prikkel is om te ‘hosten’. Het enige motief wat overblijft is dat deze gezinnen de meerwaarde van de culturele uitwisseling zien. Beide partijen leren er veel van en vinden het vooral heel erg leuk om samen dit internationale avontuur aan te gaan. Vaak ontstaan er vriendschappen voor het leven.

Het is ontzettend jammer dat veel gezinnen, o.a. om economische redenen, nu niet de keuze kunnen maken om te hosten. Wij kunnen hen niet helpen. We willen de studenten die nu in o.a. in Japan, Australië, België, Slowakije, Thailand en Duitsland wachten op een plaatsing echter niet teleurstellen. We zijn ervan overtuigd dat er gezinnen zijn die de keuze wel willen en kunnen maken om een internationale scholier in huis te nemen. Meer info www.travelactive.nl