maar noodzakelijk vanwege een herseninfarct dat hem vorig jaar trof. Een terugkeer bleek fysiek niet haalbaar.

De locatie van zijn afscheid, Grandcaf√© Hofsteenge in Rolde, was deze middag bijzonder symbolisch. “Hier begon ik ooit te werken als ober toen ik 16 jaar was. En nu eindigt hier ook mijn werkzame leven officieel. Dat voelt speciaal,” zei Luinge.

Een volle zaal nam afscheid van de geliefde liberaal, bekend om zijn mensgerichte aanpak. Bijna iedereen in de gemeente kende hem wel. “Spontaan, opgewekt en een goed bestuurder. Hij was van orde en netheid, maar kon soms ongeduldig worden door trage processen en bureaucratie. Dan verloor hij wel eens zijn geduld,” beschrijft burgemeester Anno Wietze Hiemstra de vertrekkende Luinge. “En ook een beetje ijdel.”

Luinge kijkt met voldoening terug op zijn zes jaar als wethouder, waarvan hij vijf jaar actief was. Sinds zijn herseninfarct in april vorig jaar heeft hij niet meer op het gemeentehuis gewerkt, maar hard gewerkt aan zijn revalidatie in een poging om terug te keren naar ‘de leukste baan die hij had’. Helaas tevergeefs.

Hij zal het werk zeker gaan missen nu de deur definitief dichtvalt voor hem als lokaal bestuurder. “De manier waarop we met elkaar omgaan in deze gemeente en de contacten die ik heb opgebouwd, dat zal ik vooral missen,” zegt hij.

Radio Aa en Hunze